download programma  
Bosch y Bosco
Facebook Twitter Wordpress

  Partners:  Stichting Jheronimus Bosch 500 's-Hertogenbosch

Jheonimus Bosch 500

  De stad Den Bosch eert zijn belangrijkste kunstenaar uit het verleden: Jheronimus Bosch. Dit doet zij niet alleen met een bijzondere tentoonstelling. Stichting Jheronimus Bosch 500 werkt sinds 2010 namelijk aan een internationale culturele manifestatie waarvan de contouren voor 2016 inmiddels duidelijk zijn. Het werk van Bosch, zijn thema’s en zijn tijd, vormen gedurende 2016 de inspiratiebron voor bijzondere muziek-, dans-, theater- en circusproducties. Zij zijn het uitgangspunt voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst, projecten in de openbare ruimte, lichtpresentaties, boeken, games en apps. Bosch500 is de belangrijkste partner van Bosch y Bosco, omdat zij het algehele project van onze reis ondersteunt.

  Website: http://www.bosch500.nl/  Natuurmuseum Brabant Tilburg

natuurmuseum brabant

  Natuurmuseum Brabant wil door middel van tentoonstellingen en educatie de waardering voor de natuur bij een breed publiek bevorderen. Dat is al tachtig jaar onveranderlijk haar doelstelling. Ook vormt ze als één van de aangesloten zeven aangesloten musea de 'Bosch Grand Tour". Natuurmuseum Brabant presenteert de derde tentoonstelling in de reeks: op 1 april 2016 opent het museum: De dieren van Jeroen Bosch, een tentoonstelling waarin de in- en uitheemse dieren, de fabeldieren en de fantasiedieren in zes werken van Jeroen Bosch centraal staan. Thijs Caspers, lid van Bosch y Bosco verzorgt er een lezing en de New Royal Flaminga Band treed er op.

  Website: http://www.natuurmuseumbrabant.nl/  Koninklijke Milaitaire Academie Breda

Kasteel van Breda

  De Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda is een militaire academie waar sinds 24 november 1828 de Nederlandse officieren worden opgeleid voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht (1936) en de Koninklijke Marechaussee (2002). Het is vervlochten met de geschiedenis van de Oranjes, de Nassaus, en daarmee ook met de geschiedenis van Jheronimus Bosch. Dat de KMA haar deuren opent voor 'buitenstaanders' is uniek en we zijn dan ook zeer verheugd dat Bosch y Bosco daar haar reis mag aandoen. dhr.prof.dr. Wim Klinkert, hoogleraar militaire geschiedenis, in het bijzonder die van Nederland, houdt een lezing met de titel: "'Nassaus, Spanjaarden en cadetten, het Kasteel van Breda tussen kunst en krijg'. Ook speelt Calefax een deel van haar indrukwekkende triptiek op de KMA.

  Website: https://www.defensie.nl/onderwerpen/defensieacademie/inhoud/leiderschap/kma  NHTV Breda

NHTV

  NHTV Breda is een middelgrote, niet-particuliere instelling voor internationaal hoger onderwijs met vier locaties in Breda, zo'n 7.700 studenten uit meer dan 60 landen en bijna 700 medewerkers.NHTV biedt hoger onderwijs op het gebied van: Games & Media, Hotel, Facility Logistiek, Built Environment en Toerisme & Leisure. Een aantal studenten heeft voor hun minor een marketingplan moeten ontwikkelen om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor een speciaal Jeroen Bosch programma dat in de Nieuwe Veste wordt aangeboden.

  Website: http://www.nhtv.nl/  De Nieuwe Veste Breda

Nieuwe Veste

  Stichting Nieuwe Veste is een publieke, culturele onderneming in Breda. Zij heeft de ambitie om uit te groeien tot een netwerkorganisatie en wil onderscheidend zijn in producten en dienstverlening op het gebied van cultuurparticipatie en vrijetijdskunst. Zij richt zich daarbij direct op klanten of op instellingen die deze klanten zelf effectiever kunnen bereiken. Stichting Nieuwe Veste bestaat uit de Bibliotheek Breda, Centrum voor de Kunsten en Cultuurwinkel Breda. Tijdens de reis van Bosch y Bosco opent de Nieuwe Veste haar deuren voor een speciale Jheronimus Bosch-dag. Een aantal NHTV studenten heeft een programma ontwikkelt voor basisschoolleerlingen. Er is muziek van de New Royal Flaminga Band en later in de week van Calefax plus een korte lezing over waarom Bosch y Bosco Breda aandoet in haar reis.

  Website: http://www.nieuweveste.nl/  StadsGalerij Breda

StadsGalerij Breda

  De StadsGalerij Breda is gevestigd in het voormalige Gebouw F van de Chassékazerne, van oorsprong een manege annex paardenstal, gelegen in het centrum van de stad. De StadsGalerij functioneert als een kunsthal met kunstkamercharme. Er vinden onder andere tentoonstellingen plaats. Ook zijn er activiteiten met andere kunsten, zoals muziek, dans, theater en vormgeving. Op 2 en 3 april zal de expositie van kunstenaar Sjon Brands er te zien zijn.

  Website: http://www.ssdempo.nl/  deBuren Brussel

deBuren

  Het Vlaams-Nederlands cultuurHuis deBuren presenteert schoonheid en wijsheid van de Lage Landen, en biedt een platform voor debat over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er het woord. In samenwerking met Bosch y Bosco zal er een lezing van Matthijs Ilsink te bewonderen zijn. Daarnaast zal Herman Pleij er een lezing houden en zal de New Royal Flaminga Band er optreden.

  Website: http://www.deburen.eu/nl/  Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk Brussel

olv ter Zavelkerk

  De prachtige Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Zavelkerk in Brussel is één van de voorbeelden van Brabantse gotiek in België. Deze Onze-Lieve-Vrouwekapel is gelegen op het hogere punt van de Zavel. Brabant en Brussel komen, vroeger behorend tot hetzelfde gebied, samen en zijn ook in de biografie van Jheronimus Bosch van groot belang. In deze kerk zal Cappella Pratensis haar triptiek opvoeren.  Sporen van Oranje Brussel

Sporen van Oranje

  Bosch y Bosco heeft op zaterdag 14 mei in samenwerking met Janny van Doorn een rondleiding georganiseerd, genaamd ‘Sporen van Bosch en Oranje’. Hier zal een prominente rol weggelegd zijn voor de Nassaus. Zij zijn betreffende twee periodes aanwezig geweest in Brussel en daar zijn nog vele sporen van zichtbaar. De periode 1403-1567  betreft vooral Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, en zijn machtige voorvaderen. Voor deze periode wordt ook aandacht besteed aan zijn tijdgenoten zoals de graaf van Egmont, de graaf van Horne en zijn secretaris, Marnix van Sint-Aldegonde. Dit is ook de bloeitijd van het luisterrijke paleis van de Nassaus in Brussel, de Hof van Nassau. Hier leefde men op grote voet er werden gigantische diners georganiseerd.  Het paleis was bovendien een waar museum: het bezat een schilderijengalerij (met oa werk van Jeroen Bosch), een grote collectie wandtapijten en talloze kunstvoorwerpen.

  Website: http://www.sporenvanoranje.be/  Galerie Het Vijfde Huis Antwerpen

Het Vijfde Huis

  Deze prachtige galerie is ondergebracht in het geklasseerde pand "De Witte Lelie". De oorsprong van het pand gaat terug tot het begin van de 16de eeuw (1524). Het Vijfde Huis is opgenomen in de gids Hedendaagse Beeldende Kunstorganisaties in België. Ze geven ruimtes aan verschillende kunstenaars met verschillende achtergronden. In het Vijfde Huis zal Harry van den Berselaar een lezing geven: ‘Brabantse kunst naar Spanje in de 15e en 16e eeuw: de Tuin der lusten op weg’. Gelinkt aan de duo-tentoonstelling ‘Ontmoetingen met Jheronimus Bosch’van Lieve Bedeer en Sara Giménez.

  Website: http://www.hetvijfdehuis.com/  Real Monasterio de El Escorial San Lorenzo

El Escorial

  Het Escorial (in het Nederlands ook Escoriaal of Escuriaal) (1563-1584) is het immense abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. The New Royal Flaminga Band zal hier een concert geven.

  Website: http://www.patrimonionacional.es/en/real-sitio/monasterios/8288  Teatro Real Coliseo de Carlos III San Lorenzo

Theatro Carlos III

  In dit prachtige theater zal er een concert van Calefax plaatsvinden ‘El Jardín de las Delicias’ . Dit theater is een koninklijk theater dat perfect is voor opera of theatervoorstellingen.

  Website: http://www.madrid.org/clas_artes/teatros/carlosIII/  Museo Lázaro Galdiano Madrid

Museo Lázaro Galdiano

  Het Museo Lázaro Galdiano is een bij kenners geliefd museum in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Het sfeervolle museum herbergt de kunstcollectie die door de Spaanse zakenman José Lázaro Galdiano bijeen werd gebracht. De collectie omvat diverse kunstwerken, met name schilderijen, uit de periode van de 4e eeuw voor Chistus tot medio 20e eeuw, voornamelijk uit Spanje. Ook zijn er stukken van Franse, Engelse, Duitse en Nederlandse meesters. Topstukken uit de collectie zijn werken van Francisco Goya, Jheronimus Bosch (Meditaciones de San Juan Bautista), El Greco, Murillo, Lucas Cranach, Claudio Coello, David Teniers de Jonge, Joshua Reynolds en Diego Velázquez. De collectie werd bijeengebracht door José Lázaro y Galdiano (1862 - 1947), een Spaanse uitgever, bibliofiel en kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw, de Argentijnse Paula Florido y Toledo (1856 - 1932) kocht hij vele kunstwerken aan en vormde zo een omvangrijke privécollectie. De expositie van Sjon Brands zal hier in juni geopend worden: 'Pájaros y Dirigibles' (deze tentoonstelling zal doorlopen tot 11 september 2016).

  Website: http://www.flg.es/  Conde Duque Madrid

Conde Duque

  Midden in het hart van het universiteitsgebied ligt Conde Duque, het culturele centrum van Madrid met een eigen signatuur. Deze signatuur kenmerkt zich door een actief cultureel en entertainment programma. Het is de perfecte ontmoetingsplek om even te stoppen op weg naar je eindbestemming in Madrid. Het biedt nieuwe culturele uitingen en is voor Bosch y Bosco dan ook een perfecte tussenstop voor haar reis.

  Website: http://www.condeduquemadrid.es/  Real Conservatorio Superior de Música Madrid

Real Conservatorio

  Het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid is een conservatorium in Madrid. Het werd opgericht op 15 juli 1830 bij Koninklijk Besluit en droeg aanvankelijk de naam Real Conservatorio de Música y Declamación de María Cristina. De oorspronkelijke locatie was aan de Plaza de los Mostenses. In 1852 vertrok man naar het Teatro Real, het koninklijke theater aan de Calle de Felipe V. Daar was het gevestigd in een centraal gebouw tot 1925. In de daaropvolgende 65 jaar had het conservatorium geen centraal gebouw meer en was verdeeld het over verschillende gebouwen in Madrid. Hier zal Bosch y Bosco een concert en masterclass van Calefax aanbieden.

  Website: http://www.rcsmm.eu/  Carlos de Amberes Madrid

  De werken van onder meer Rubens, Jordaens, Van Dyck, van Orley, Teniers II en Brueghel bevinden zich in de collectie van het nog nieuwe Museo Carlos de Amberes in Madrid. Dit museum is onlangs officieel geopend door de Spaanse koning Felipe VI en heeft als doel de culturele banden tussen Spanje en de Lage Landen te verstevigen. Dat het museum Carlos de Amberes heet is niet zo vreemd, gezien de historie tussen Spanje en de Lage Landen. De Stichting Carlos de Amberes is de materialisatie van een wens, geuit door een Vlaming die in 1594 zijn volledig fortuin schonk aan de stad Madrid om deze instelling op te richten. 400 jaar later is de stichting nog steeds actief. Sterker nog, na een herziening van de originele doeleinden, is de Stichting bereid geweest om te vernieuwen en dezelfde historische banden te behouden tussen de landen die deel uitmaakten van de Spaanse monarchie in de XVIe en XVIIe eeuw. Dit zijn naast Nederland en België ook Luxemburg en het noorden van Frankrijk.

  Website: http://www.fcamberes.org/  Jheronimus Bosch Art Center 's-Hertogenbosch

Jheronimus Bosch Art Center

  Het internationale kennis- en ervaringscentrum Jheronimus Bosch Art Center is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch die omstreeks 1450 is geboren en in 1516 is gestorven in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen hier de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen.  Het Jheronimus Bosch Art Center is een multifunctioneel centrum. Het biedt niet alleen onderdak aan een moderne expositie over de middeleeuwse kunstenaar, maar ook aan een podium voor concerten en optredens, moderne kunst, een bibliotheek, auditorium en vergaderzalen. Ook kan de bezoeker shoppen in een exclusieve winkel en de inwendige mens laten verwennen in de brasserie. De expositie van Sjon Brands zal hier van 30 oktober tot 8 januari 2017 te zien zijn.

  Website: http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl/  Verkadefabriek 's-Hertogenbosch

Verkadefabriek

  De Verkadefabriek, dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch, programmeert ruim 6.000 activiteiten per jaar. Nieuwe activiteiten in een oude koekjesfabriek: theater, cabaret, film, debat, eten en drinken. De Verkadefabriek is iedere dag open, vanaf elf uur ’s ochtends. Met twee theaterzalen, vijf filmzalen, een nieuwe clubzaal en een prachtig café-restaurant is er in de Verkadefabriek heel veel te zien en te beleven. De Verkadefabriek kiest voor kwaliteit; verschillende programmeurs zoeken het hele jaar naar juist die voorstellingen en films die bijblijven. Bosch y Bosco zal er een concert aanbieden van Calefax en ook zal de documentaire worden vertoond over de reis die Bosch y Bosco tot dan heeft afgelegd, geproduceerd en gefilmd door Lumineus filmgezelschap.

  Website: http://www.verkadefabriek.nl/

Bosch Y Bosco

► contact:
Dorith van der Lee
Stedekestraat 15A
5041DM Tilburg NL
(+ 31) (0)13 5358041
(+31) (0)6 20325030
dorith@boschybosco.org

► initiatiefgroep:
Jan Wirken
jan@boschybosco.org
Dorith van der Lee
Geno Spoormans
Thijs Caspers
Sjon Brands
Jasper Molenaar
  
► stichting Bosch y Bosco:
• Nico Claassen
postbus 886
5000AW Tilburg NL
(+31) (0)6 22806380
nico@boschybosco.org
KvK nr 60515244
bank NL47RABO0156882450
 

bosch500
partners:
's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch 500

Tilburg:

Natuurmuseum Brabant

Breda:

Koninklijke Militaire Academie
NHTV
Nieuwe Veste
StadsGalerij

Brussel:

Nederlandse Ambassade
* Nederlandse Ambassade

deBuren
deBuren

OLV-ter-Zavelkerk
Sporen van Oranje

Antwerpen:
Het Vijfde Huis

San Lorenzo:
El Escorial
Real Monasterio de
El Escorial


Madrid:
Nederlandse Ambassade
* Embajada del Reino
de los Paises Bajos

Museo Lázaro Galdiano
Museo Lázaro Galdiano

Conde Duque
Conde Duque

Real Conservatorio Superior de Música

's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch Art Center
Verkadefabriek

Bol & Grosveld piano's

 
[home]