download programma  
Bosch y Bosco
Facebook Twitter Wordpress
  René de Chalon-Orange

  René van Chalon (Breda, 5 februari 1519 – Saint-Dizier, 18 juli 1544), historisch en in het vroegere Frans René de Châlon, gelatiniseerde naam Renatus de Châlon, ook wel Reynaert van Nassau genoemd, was graaf van Nassau en Vianden, heer van Breda en de Lek van 1519 tot 1540, en heer van Corroy, Frasne en Chènemont van 1540 tot zijn dood. Hij was stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht en vanaf 1543 ook van Gelre en Zutphen. Vanaf 1530 was hij prins van Oranje.

  Hij was een zoon van graaf Hendrik III van Nassau-Breda en Claudia van Chalon. In 1530 erfde hij van zijn kinderloos gestorven oom Filibert van Chalon (1502-1530), het soevereine en in naam onafhankelijke vorstendom Orange (Oranje) en een groot aantal bezittingen in Franche-Comté en de Dauphiné. René is de eerste Nassau die zich Prins van Oranje mocht noemen en door bezit van dit prinsdom een soevereine vorst was. Vanaf die tijd noemde hij zich "van Chalon". Hij nam ook het devies van de familie "Je maintiendrai Chalon" over, dat hij later wijzigde in "Je maintiendrai Nassau". De Nederlandse wapenspreuk "Je maintiendrai" is hiervan afkomstig. René had het prinsdom van zijn oom in principe geerfd onder de voorwaarde dat hij de naam en het wapen zou dragen van het huis van Chalon-Orange, maar werd daarvan bij onderhands codicil alsnog vrijgesteld. Niettemin wordt hij veelal tot het huis van Chalon-Orange gerekend en is hij in de geschiedenis eerder bekend gebleven als René van Chalon, dan als René van Nassau-Breda.

  René van Chalon huwde op 20 augustus 1540 in Bar-le-Duc met Anna van Lotharingen (1522-1568). Zij kregen een dochtertje, Maria, dat slechts drie weken oud werd en werd bijgezet in een grafkelder in de Grote Kerk van Breda. Verder bleef het huwelijk kinderloos. Wel kreeg René bij een onbekende vrouw een bastaardzoon genaamd Palamedes van Chalon; hij werd geboren in 1540. Hij trouwde met Polyxena, gravin van Mansfeld. Samen kregen zij Hendrik, Margaretha en René. Hendrik van Chalon trouwt met Odilia de Heu. Zij krijgen nog een zoon en twee dochters; echter hun zoon Lamoraal van Chalon liet geen mannelijke nakomelingen na.

  In dienst van keizer Karel V sneuvelde René van Chalon in een veldslag bij Saint-Dizier in 1544 en werd bijgezet in een grafkelder in de Grote Kerk te Breda. In de kerk Saint-Étienne te Bar-le-Duc is zijn grafmonument opgericht. René van Chalon werd, krachtens zijn kort voor zijn dood opgestelde testament, opgevolgd door zijn neef Willem die daarmee ook de titel prins van Oranje van hem erfde. (uit Wikipedia, bronnen en verwijzingen zie aldaar)
René de Chalon-Orange
 
   René de Châlon (1519–1544), prins van Orange, door Jan van Scorel
  De ‘Tuin der Lusten’

  René van Chalon erfde de ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch van zijn vader, Henrdik III van Nassau, het schilderij hing in het Paleis van Nssau te Brussel.

Bosch Y Bosco

► contact:
Dorith van der Lee
Stedekestraat 15A
5041DM Tilburg NL
(+ 31) (0)13 5358041
(+31) (0)6 20325030
dorith@boschybosco.org

► initiatiefgroep:
Jan Wirken
jan@boschybosco.org
Dorith van der Lee
Geno Spoormans
Thijs Caspers
Sjon Brands
Jasper Molenaar
  
► stichting Bosch y Bosco:
• Nico Claassen
postbus 886
5000AW Tilburg NL
(+31) (0)6 22806380
nico@boschybosco.org
KvK nr 60515244
bank NL47RABO0156882450
 

bosch500
partners:
's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch 500

Tilburg:

Natuurmuseum Brabant

Breda:

Koninklijke Militaire Academie
NHTV
Nieuwe Veste
StadsGalerij

Brussel:

Nederlandse Ambassade
* Nederlandse Ambassade

deBuren
deBuren

OLV-ter-Zavelkerk
Sporen van Oranje

Antwerpen:
Het Vijfde Huis

San Lorenzo:
El Escorial
Real Monasterio de
El Escorial


Madrid:
Nederlandse Ambassade
* Embajada del Reino
de los Paises Bajos

Museo Lázaro Galdiano
Museo Lázaro Galdiano

Conde Duque
Conde Duque

Real Conservatorio Superior de Música

's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch Art Center
Verkadefabriek

Bol & Grosveld piano's

 
[home] > [René van Chalon-Orange]