download programma  
Bosch y Bosco
Facebook Twitter Wordpress
  Paleis van Nassau te Brussel

  Het ‘Paleis van Nassau’, ook Hotel van Nassau genoemd, is het voormalige stadspaleis van de graven van Nassau gelegen op de Koudenberg in Brussel.
Paleis van Nassau Brussel
 
 ‘Paleis van Nassau’ te Brussel, Guilliam van Schoor en Gillis van Tilborgh 1658.
  Geschiedenis

  Het paleis werd gebouwd op een strategische plaats op één van de hoger gelegen stadsgedeelten van Brussel niet ver van de residentie van de hertogen van Brabant, het ‘Paleis op de Koudenberg’. Met de bouw werd in de jaren '40 van de 14e eeuw begonnen door de vermogende edelman Willem van Duivenvoorde, toen deze zich in Brussel vestigde. Omdat Willem van Duivenvoorde geen wettige kinderen naliet, kwamen zijn bezittingen, waaronder zijn Brusselse residentie in het bezit van de familie Van Polanen. Door het huwelijk in 1403 van de laatste telg uit deze familie, Johanna van Polanen, met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg, kwam het paleis in het bezit van de graven van Nassau. De aanwezigheid van de graven van Nassau in de nabijheid van het ‘Paleis op de Koudenberg’ – de residentie van de toenmalige machthebbers van de Nederlanden – droeg in grote mate bij tot de groei van hun politieke invloed in de 15e en 16e eeuw. Tussen de jaren 1480 en 1520 werd het paleis uitgebreid verbouwd door Engelbrecht II en zijn opvolger Hendrik III.

Hof van Brussel

'Hof van Brussel' (Paleis op de Koudenberg)

  Onder Hendrik III groeide het paleis uit tot trefpunt van de gekroonde hoofden van Europa, maar ook van kunstenaars en schrijvers. In 1517 maakte de secretaris van kardinaal Luigi d'Aragona, de Italiaan Antonio de Beatis, een beschrijving van het paleis. Hij beschreef niet alleen de talloze trompe-l'oeil deuren, maar ook een gigantisch groot bed, dat Hendrik liet maken om tijdens één van zijn vele banketten dronken gasten in te gooien. Ook vermeldt De Beatis verschillende schilderijen in het paleis, zoals het drieluik deTuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch en een ‘Oordeel van Paris met de drie godinnen’, vermoedelijk geschilderd door Cranach. In 1520 werd het paleis bezocht door de Duitse schilder Albrecht Dürer, die melding maakt van een ‘gemähl’ (waarschijnlijk een altaarstuk) van Hugo van der Goes in de kapel. Ook vermeldt Dürer net als De Beatis het grote bed, dat volgens hem plaats bood aan 50 personen, en kreeg hij de meteoriet te zien, die naast Hendrik III in een veld zou zijn gevallen.

Hof van Brussel en Paleis van Nassau
  Na Hendriks dood kwam het paleis via René van Chalon in het bezit van Willem van Oranje. Deze kwam in opstand tegen de toenmalige heerser van de Nederlanden, Filips II van Spanje, wat leidde tot de confiscatie van het Paleis van Nassau in 1567/1568 door Alva. Daarna was het paleis onder meer de residentie van landvoogd Peter Ernst I van Mansfeld. In 1731 werd het nabijgelegen Paleis op de Koudenberg door brand verwoest en verhuisde het hof aldaar naar het Paleis van Nassau. Omstreeks 1750 werd het Paleis van Nassau op de Nassaukapel na afgebroken om plaats te maken voor het paleis van Karel van Lotharingen. (uit Wikipedia, bronnen en verwijzingen zie aldaar)
  De Nassaukapel

  De Nassaukapel of Sint Joriskapel is het laatste overblijfsel van het Paleis van Nassau, dat bekend stond om zijn grote pracht. De 16e eeuwse kapel werd in Brabants-gotische stijl door graaf Hendrik de derde van Nassau gebouwd. Tegenwoordig doet de kapel als tentoonstellingsruimte voor de Koninklijke Bibliotheek.
Nassaukapel

Bosch Y Bosco

► contact:
Dorith van der Lee
Stedekestraat 15A
5041DM Tilburg NL
(+ 31) (0)13 5358041
(+31) (0)6 20325030
dorith@boschybosco.org

► initiatiefgroep:
Jan Wirken
jan@boschybosco.org
Dorith van der Lee
Geno Spoormans
Thijs Caspers
Sjon Brands
Jasper Molenaar
  
► stichting Bosch y Bosco:
• Nico Claassen
postbus 886
5000AW Tilburg NL
(+31) (0)6 22806380
nico@boschybosco.org
KvK nr 60515244
bank NL47RABO0156882450
 

bosch500
partners:
's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch 500

Tilburg:

Natuurmuseum Brabant

Breda:

Koninklijke Militaire Academie
NHTV
Nieuwe Veste
StadsGalerij

Brussel:

Nederlandse Ambassade
* Nederlandse Ambassade

deBuren
deBuren

OLV-ter-Zavelkerk
Sporen van Oranje

Antwerpen:
Het Vijfde Huis

San Lorenzo:
El Escorial
Real Monasterio de
El Escorial


Madrid:
Nederlandse Ambassade
* Embajada del Reino
de los Paises Bajos

Museo Lázaro Galdiano
Museo Lázaro Galdiano

Conde Duque
Conde Duque

Real Conservatorio Superior de Música

's-Hertogenbosch:
Jheronimus Bosch Art Center
Verkadefabriek

Bol & Grosveld piano's

 
[home] > [Paleis van Nassau Brussel]